Πωγώνεια…

Πώγων
Φυσικός λιμένας που σχηματίζεται μεταξύ των νοτιοδυτικών ακτών τής νήσου Πόρου και των απέναντι ακτών της Τροιζηνίας
«ἐς γάρ Πώγωνα τόν Τροιζηνίων λιμένα προείρητο συλλέγεσθαι.»
Ηρόδοτος

Στην αρχαιότητα εθεωρείτο ότι ήταν το πολεμικό λιμάνι της Τροιζήνας και ονομαζόταν λιμάνι του Πώγωνα. Στο αρχαίο αυτό λιμάνι κατέπλευσε ένα μέρος του Ελληνικού στόλου πριν από την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Στα πλοία αυτά προστέθηκαν και 5 τριήρεις της Τροιζήνας και όλα μαζί ξεκίνησαν για τη νικηφόρο ναυμαχία του 480 π.Χ.

‘Οπως πιστεύεται, εδώ γεννήθηκε ο Θησέας και από τότε, η αρχαία κώμη που υπήρχε σε αυτό το σημείο ονομάστηκε Γενέθλιο.

Κάθε καλοκαίρι, το πρώτο Σάββατο μετά τις 15 Αυγούστου, ο Σύλλογός μας διοργανώνει την μεγάλη του καλοκαιρινή εκδήλωση.

Από το 2018, η γιορτή μας πήρε το όνομα Πωγώνεια και οι εκδηλώσεις ξεκινούν από την Παρασκευή και περιλαμβάνουν διάφορα δρώμενα.

Ήθη και έθιμα…

Εθνικές εορτές…

Η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, κατά του Τουρκικού ζυγού, από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους».Η ημερομηνία αυτή θεωρήθηκε ως σημείο αναφοράς από τις πρώτες ήδη ημέρες της Επανάστασης, και μάλιστα ως έναρξη ειδικής χρονολόγησης, ακόμα και σε περιοχές που είχαν επαναστατήσει νωρίτερα. Τουλάχιστον από το 1823 εθεωρείτο στην Πελοπόννησο ως ημέρα έναρξης της επανάστασης.

Η Επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία.

Στις 19 Μαρτίου 1827, άρχισαν στο χωριό Δαμαλάς –δηλαδή στο σημερινό οικισμό της Τροιζήνας– οι εργασίες της Γ’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων με πρόεδρο το Γεώργιο Σισίνη, γραμματέα το Ν. Σπηλιάδη, φρούραρχο το Νικήτα Σταματελόπουλο και με τη συμμετοχή περίπου 200 πληρεξουσίων απ’ όλες τις παρατάξεις των αντιπροσώπων των τότε ελεύθερων περιοχών. Πρόκειται για το σημαντικότερο γεγονός των επαναστατικών εκείνων χρόνων. Η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 5 Μαΐου 1827 και κατά το μικρό αυτό διάστημα, παρήγαγε ένα μοναδικό σε έκταση, βάθος και πολιτική ουσία έργο, που σηματοδότησε την ουσιαστική σύσταση του ελεύθερου Νεοελληνικού Κράτους, ενός κράτους εθνικού, ανεξάρτητου, δημοκρατικού, χωρίς τιμαριωτικές δομές, μοναρχικούς θεσμούς και ξένους επικυρίαρχους.

Το πρώτο σου χρέος, εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει.

Νίκος Καζαντζάκης, 1883-1957

Έχοντας τέτοιο βαρύ παρελθόν ως έθνος, ο Σύλλογός μας δεν θα μπορούσε να μην είναι συμμέτοχος σε οποιονδήποτε εορτασμό των επιτευγμάτων των προγόνων μας.

Μύρισαν Χριστούγεννα…

Tα Χριστούγεννα δεν είναι μια εποχή. Είναι ένα συναίσθημα!
Μακάρι να μπορούσαμε να βάλουμε λίγο από το πνεύμα των Χριστουγέννων σε βάζα και να ανοίγουμε ένα κάθε μήνα!

Στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που διοργανώνονται στην ευρύτερη περιοχή, ο σύλλογός μας συμμετέχει ενεργά… με σώμα και πνεύμα!

Θεοφάνεια…

Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε, ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις.

Τα Θεοφάνεια είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων). Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανείων λέγεται επίσης και Επιφάνεια και Φώτα (ή Εορτή των Φώτων).

Κάθε χρόνο τελούμε τον καθαγιασμό των υδάτων με την κατάδυση του Σταυρού στην θάλασσα. Το σημείο που τελείται η λειτουργία είναι γνωστό ως “Σκάλα του Κοντογιάννη”.

Οι πιο “τολμηροί” βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό.

Το τσικνίζουμε…

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Λαμβάνει μέρος την Πέμπτη, λόγω του ότι οι μέρες Τετάρτη και Παρασκευή θεωρούνται νηστίσιμες, της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, την αποκαλούμενη Κρεατινή. Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά Προφωνή και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.

Επειδή είμαστε λάτρεις της παράδοσης (και όπου γάμος και χαρά…) κάθε χρόνο τηρούμε το έθιμο με χορό, φαγητό και απέραντη διάθεση!

Αμολάμε αετό…

Καθαρά Δευτέρα και Κούλουμα!

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή της Ανάστασης του Χριστού, το χριστιανικό Πάσχα.

Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα, με διάφορα έθιμα και αποτελεί επίσημη αργία. Συνηθίζεται πανελλαδικά να τρώγεται λαγάνα, δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα, ταραμάςχαλβάς, θαλασσινά, λαχανικά, ελιές και φασολάδα χωρίς λάδι. Κύρια έθιμα σε όλη την Ελλάδα είναι το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από τη Μικρά Ασία οι πρόσφυγες.

Χόρος συνάντησης για τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας είναι κάθε χρόνο η παραλία Stella Maris. Μαζευόμαστε από το πρωί, ψήνουμε σαρακοστιανά εδέσματα, χορεύουμε και εννοείται… αμολάμε αετό!!